perjantai 8. huhtikuuta 2016

Taas yksi tylsä barokkioopperan ohjaus - onneksi musiikki pelasti!


7.4.2016 Georg Friedrich Händelin ooppera Radamisto Bockenheimer Depotissa Frankfurtissa

Oper Frankfurt esittää huhtikuussa Händelin Radamiston kahdeksan kertaa Bockenheimer Depotissa, joka on vuonna 1900 rakennettu entinen raitiovaunuhalli ja -korjaamo. Suurehkoon halliin on rakennettu portaittain nouseva irtokatsomo, jonne kavuttiin huteralta tuntuvia metalliportaikkoja pitkin. Vanha rakennus kauniine puu- ja tiilirakenteineen loi erityistä tunnelmaa ja tilan akustiikkakin osoittautui oikein hyväksi.

Alhaalla katsomon edessä soitti orkesteri ja sen toisella puolella oli (katsomon tapaan) portaittain nouseva näyttämö. Sen luonne ja tilan tekniset puutteet rajoittivat varmasti Tilmann Köhlerin ohjausta, mutta on siitä silti todettava että kyllä oli tylsä. Laulajat kipusivat vuorollaan jättiportaille ja liikkuivat niitä ylös alas - yksin, kaksin tai jopa ryhmässä. Kekseliäintä antia oli se, kun loppupuolella parille solistille annettiin oikein ase käteen. Tai no jaa - otetaan takaisin: Kyllä tämän kunnian ansaitsee se oivallus, että alkuperäisestä tarinasta poiketen Tiridate murhasi oopperan lopussa kaikki muut henkilöt.

Radamiston lavastajaksi on ohjelmassa präntätty Karoly Rosz, mutta en oikein tiedä mitä hän on tehnyt, kun ei lavastusta oikeastaan ollut. Sotaisista ja väkivaltaisista videoprojisoinneista vastasi Bibi Abel. Susanne Uhlin kostyymeissä leikiteltiin sotilaspukujen maastokuvioilla.

Onneksi musiikki kompensoi aneemista ohjausta ja lavastusta. Simone Di Felice johti ja loihti orkesteristaan ilmeikästä ja tunnerikasta (ääh, svetisismi!) musiikkia. Laulusolisteja oli seitsemän, eikä heissä ollut lainkaan heikkoja lenkkejä. Esille nousivat Dmitry Egorov Radamistona, Gaëlle Arquez Zenobiana, Kateryna Kasper Tigranena ja Thomas Faulkner Farasmanena. Muut solistit olivat Paula Murrihy (Polissena), Kihwan Sim (Tiridate) ja Vince Yi (Fraarte).

Solisteista pari oli minulle tuttuja ennestään, ja samaa olisi varmasti sanonut moni muukin suomalainen laulumusiikin ystävä. Oper Frankfurtin solistikuntaan kuuluva Kihwan Sim nimittäin voitti Mirjam Helin -laulukilpailun miesten sarjan vuonna 2009 ja talon oopperastudioon kuuluva Kateryna Kasper naisten sarjan viimeksi eli vuonna 2014. Simiä olen kyllä kuullut Frankfurtissa aiemminkin, mutta Kasperin notkeaa laulamista oli mukava kuulla nyt "tositoimissa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti