tiistai 5. huhtikuuta 2016

Rossinin varhainen namupala


5.4.2016 Gioachino Rossinin ooppera La cambiale di matrimonio Théâtre municipal de Colmarissa

Rossini sävelsi La cambiale di matrimonion vain 18-vuotiaana. Oopperan libretto on Gaetano Rossin, ja yksinäytöksinen farsa comica sai ensiesityksensä Venetsiassa 1810. Alkusoiton Rossini oli tekaissut jo aiemmin opiskellessaan Bolognassa. Teos on säveltäjän ensimmäinen esitetty ooppera, sillä aiemmin valmistunut Demetrio e Polibio pääsi näyttämölle vasta 1812. La cambiale di matrimonio kestää ainoastaan tunnin ja 15 minuuttia, mutta siinä ajassa ehditään käydä läpi melkoiset suhde- ja muut kiemurat, jotka päättyvät - tietenkin - onnellisesti.

Opéra national du Rhinin oopperastudio oli valmistanut produktion, jota esitettiin Strasbourgin lisäksi Mulhousessa ja Colmarissa. Ehdin näkemään tuotannon viimeisen esityksen. Koska käsiohjelmaa ei ollut ja oopperan nettisivuilla ei vaivauduttu kertomaan ketkä teoksen olivat ohjanneet, lavastaneet ja puvustaneet, en voi kiittää heitä nimeltä mainiten. Esityksen jälkeen he kuitenkin saapuivat lavalle kumartamaan. Ohjaus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan näppärä ja osuva, ja siihen oli annosteltu huumoria hienostuneesti. Henkilöohjaus oli tarkkaa ja sisälsi nokkelia vitsejä tai oivalluksia mm. kanadalaisen Slookin kohdalla (tosin Kanada ja Yhdysvallat menivät sekaisin mm. kansallislauluviittauksessa ja matkalaukun lipunväreissä). Puvustus oli myös oikein onnistunut ja iloinen väriläiskä. Viitteellisenä lavastuksena oli vain pöytäryhmä, skootteri jne.

Pieni orkesteri oli koottu Orchestre philharmonique de Strasbourgin soittajista. Kapellimestarina toimi Antonino Fogliani, joka pääsi osallistumaan myös näyttelemiseen. Kohtuullisen hyvätasoisen solistisekstetin muodostivat Jaroslaw Kitala (Sir Tobia Mill), Francesca Sorteni (Fannì), Emmanuel Franco (Slook), Diego Godoy (Edoardo Milfort), Nathanaël Tavernier (Norton) ja Coline Dutilleul (Clarina).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti