lauantai 23. huhtikuuta 2016

Opi perusasiat!


23.4.2016 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu sekä Jukka Nykänen, piano ja juonto Musiikkitalossa Helsingissä

RSO:n Sinfoniaorkesteri tutuksi -konsertissa perehdyttiin orkestraatioon Musorgskin Näyttelykuvien avulla. Jukka Nykänen ja Hannu Lintu juonsivat konsertin ja valistivat yleisöä teoksen osien välissä Minna Lindgrenin käsikirjoituksen mukaisesti. Tarinaa selvennettiin Nykäsen soittamilla katkelmilla Musorgskin alkuperäisestä pianoteoksesta. Hän hoiti hommansa suvereenisti ja tietenkin ilman nuotteja.

RSO esitti katkelmia myös Leo Funtekin orkestraatiosta, jota hän teki samanaikaisesti sen tunnetuimman, eli Ravelin version kanssa. Oli erittäin mielenkiintoista kuunnella näiden välisiä eroja, kun Nykänen soitti ensin katkelman pianolla ja RSO perään saman pätkän sekä Funtekin että Ravelin orkestroimana. Juuri Ravelin version orkesteri sitten soittikin kokonaan, tosin puheosuuksien katkomana. Osien aikana heijastettiin seinälle muutamia säilyneitä Victor Hartmannin teoksia (niitä oikeita näyttelykuvia, joista Musorgski inspiraationsa sai) sekä muuta kuvitusta.

Katsomossa oli hyvin paljon lapsia ja nuoria, ja poistuessani konsertista kuuntelin muutaman heistä vaikuttuneen musiikista ja innostuneen orkesterin voimasta. Hienoa yleisökasvatustyötä RSO:lta - onneksi sarja on saamassa jatkoa ensi kaudella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti