sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Martin Wegeliuksen laulujen esiinnosto


17.4.2016 Hedvig Paulig, sopraano, Tuomas Lehtinen, baritoni ja Gustav Djupsjöbacka, piano Sellosalissa Espoossa

Konsertille oli annettu juhlavalta kalskahtava nimi Mestarit ja kisällit Sibelius-Akatemian varhaisvaiheessa. Ohjelma kietoutui Martin Wegeliuksen (1846-1906) laulutuotannon ja sovitusten ympärille. Wegelius muistetaan mm. Helsingin Musiikkiopiston perustajana - opinahjostahan tuli myöhemmin Helsingin konservatorio ja sittemmin Sibelius-Akatemia.

Tuomas Lehtinen on perehtynyt Wegeliuksen yksinlaulutuotantoon ja toimittanut siitä hiljattain nuottivihkon. Projektin yhteydessä syntyi myös kokonaislevytys Wegeliuksen yksinlauluista. Levyllä esiintyy sama kolmikko kuin tässä Sellosalin konsertissa.

Ohjelma alkoi kahdeksalla Wegeliuksen laululla, joista Hedvig Paulig esitti aluksi neljä ja Lehtinen toiset neljä - ja kaikki minulle täysin tuntemattomia! Joukossa oli ihan mielenkiintoisia kappaleita, joissa kuului Wegeliuksen saama saksalainen koulutus. Seuraavaksi Paulig ja Lehtinen esittivät vuorotellen seitsemän laulua Armas Järnefeltiltä.

Väliajan jälkeen Lehtinen lauloi kolme Jean Sibeliuksen laulua ja Paulig toiset kolme. Sekä Järnefelt että Sibelius olivat Wegeliuksen oppilaita ja Järnefelt tovin opiston rehtorinakin Wegeliuksen kuoltua. Konsertin päätti kahdeksan Wegeliuksen sovitusta suomalaisista kansanlauluista, jotka solistit esittivät taas vuorotellen.

Pauligin ylärekisteri oli tällä kertaa jotenkin samean kuuloinen, ja joissakin kappaleissa sävyt tuntuivat jäävän volyymin jalkoihin. Lehtisellä oli luonnollinen tekniikka ja ilmaisu, mutta pieniä virheitä joihinkin esityksiin sujahti. Gustav Djupsjöbacka oli pianonsa ääressä aivan elementissään ja tuntui nauttivan varsinkin lopun kansanlaulujen meiningistä.

Täytyy taasen harmitella yleisön vähyyttä, sillä meitä oli paikalla ainoastaan n. 25 henkilöä. Hieno konsertti ja harvoin esitettävät Wegeliuksen laulut olisivat ansainneet enemmän huomiota. Ehkä yleisökadon syynä oli (ainakin osittain) se, että päivän Helsingin Sanomat ilmoitti konsertin alkavan klo 19, kun oikea ajankohta oli klo 15.

2 kommenttia:

  1. Tämä konsertti mahdollisesti toistettiin Turun Sibelius-museossa 12.10.2016. Varsinkin Hedvig Paulig teki vaikutuksen voimallisen lyyrisellä tyylillään ja laulamalla vähäisestä yleisömäärästä huolimatta "täysillä".

    Mainostaisinkin blogistille ko. museon konserttisarjaa, jossa ajoittain tarjolla harvinaisia laulutaiteen tilaisuuksia nykyisin vähäiselle yleisölle, valitettavasti.

    http://www.sibeliusmuseum.fi/en/concerts

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistä ja mainoksesta. Olen kyllä tietoinen Sibelius-museon konserttisarjasta ja olen ohjelmaa silloin tällöin netistä seurannut. Koskaan en vaan ole osunut paikalle - joko päivä ei ole sopinut tai jos olenkin ollut Turun suunnalla, on samalle illalle osunut joku houkuttelevampi meno. Mutta ehkä vielä joskus - keväällä on taas luvassa käyntejä Turussa...

    VastaaPoista