maanantai 4. huhtikuuta 2016

Poliittisesti (aikanaan) epäkorrektia oopperaa Meiningenissa


3.4.2016 Albert Lortzingin ooppera Regina Das Meininger Theaterissa (Südthüringisches Staatstheater) Meiningenissa

Lortzing kirjoitti libreton ja sävelsi Regina-oopperansa Euroopan hulluna vuotena 1848. Ensiesityksensä se sai kuitenkin vasta 1899 Berliinissä - ja silloinkin Adolph L'Arrongen kovasti muokkaamana. Ilmeisesti oopperan alkuperäinen teksti oli ollut liian tulenarka. Lakkoilevat tehdastyöläiset, sosialismin tuoksu ja vapautta julistavat, vallankumoukseen assosioituvat laulut olivat liikaa kaikkien myllerrysten keskellä ja vielä pitkään niiden jälkeenkin. Reginan alkuperäisversio sai kantaesityksensä vasta 1998 ja sen jälkeen teosta on esitetty ainakin muutamassa saksalaisessa oopperatalossa.

Eli jälleen teos johon ei takuulla törmää Suomessa! Meiningenin produktion ohjanneen Lars Wernecken näkemys oli selkeä ja tarinaa tukeva. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastasi Dirk Immich. Lancelot Fuhry johti Meininger Hofkapellea ja teatterin kuoroa. Musiikki sai hänen johdossaan runsaan ja romanttissävyisen tulkinnan, kuitenkin ilman turhaa paatosta tai imelyyttä. Lortzing oli säveltänyt tähänkin teokseen useita vauhdikkaita ja mahtipontisia kuoronumeroita. Jotenkin sävelkielestä tuli mieleen Fredrik Pacius!

Esityksen solistit eivät tehneet kovin suurta vaikutusta. Useimmat hoitivat osuutensa ihan hyvin, mutta valloittavia esiintyjiä tai tulkitsijoita lavalla ei oikeastaan nähty. Pari heikkoakin suoritusta mahtui joukkoon - selvimpänä Richardin osan laulanut Daniel Szeili, jonka rahkeet loppuivat kesken moneen kertaan. Useita kukkoja ja rimpuilua ylärekisterin kanssa oli melkein tuskallista seurata. Simonin osassa kuultiin Ernst Garstenauer ja hänen tyttärensä Reginan osan lauloi Anne Ellersiek. Stephan oli Marián Krejčik ja Wolfgang Mikko Järviluoto, joka kuuluu talon solistikuntaan. Kilianin roolissa kuultiin Stan Meus, Beatena Carolina Krogius ja Barbarana Christiane Schröter.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti