lauantai 12. maaliskuuta 2016

Bachin kantaatteja Jyväskylässä


12.3.2016 Helsingin Barokkiorkesteri, EMO Ensemble ja solistit, joht. Aapo Häkkinen Taulumäen kirkossa Jyväskylässä

HeBO:n Jyväskylän-konsertissa kuultiin pelkästään J. S. Bachin musiikkia. Ohjelman runkona oli kolme kantaattia hänen ensimmäiseltä Leipzigin-kaudeltaan, vuodelta 1723. Kuorona oli nuorista laulajista koostuva EMO Ensemble, joka suoriutui osuudestaan varsin hyvin. Johtajana toimi asialleen omistautunut Aapo Häkkinen, joka myös soitti cembaloa.

Konsertin aluksi Anna-Maaria Oramo soitti uruilla Bachin herkän koraalialkusoiton Erbarm dich mein, o Herre Gott BWV 721. Musiikki jatkui saumattomasti ensimmäisellä kantaatilla, joka oli Warum betrübst du dich, mein Herz BWV 138. Laulusolisteista Teppo Lampela oli mukana ainoastaan tässä kappaleessa. Hän hoiti kontratenoriosuutensa tarkasti ja ammattitaitoisesti.

Väliin kuulimme Cembalokonserton D-duuri BWV 1054. Onneksi istuin konsertissa aitiopaikalla, sillä Aapo Häkkisen vikkelien sormien seuraaminen oli aivan lumoavaa. Konsertin päättivät kantaatit Siehe zu, daß deine Gottesfurcht nicht Heuchelei sei BWV 179 ja Christus, der ist mein Leben BWV 95.

Slovakialainen sopraano Ingrida Gápová oli minulle uusi tuttavuus, jolla oli enkelimäisen kirkas ääni ja hyvä, hallittu tekniikka. Brittitenori Ian Honeymaniin suhtauduin hieman kaksijakoisesti: Vanhana näyttelijänä hän eläytyi osiinsa perusteellisesti, mutta toisinaan se tuntui kaikkine viuhtomisineen ja maneereineen menevän vähän yli. Tai ehkä se vaan on sitä, että Bachin kantaattien kohdalla tuollaiseen ei ole tottunut... Pieniä ongelmiakin Honeymanilla tuntui laulamisen kanssa olevan - liekö miestä vaivannut flunssa? Saksalaisen basson Cornelius Uhlen rauhallisuus ja jäyhyys muodosti melkoisen kontrastin Honeymanin show:lle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti