sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Lisää Offenbachia Berliinissä


13.2.2016 Jacques Offenbachin operetti Fantasio Komische Oper Berlinissä

Komische Oper Berlinin Offenbach-festivaali jatkui: vuorossa oli operetti Fantasio ja ensimmäinen sen kahdesta konserttiesityksestä. Berliinissä esitettiin tämän vuonna 1872 kantaesitetyn opéra comiquen uudehkon kriittisen edition mukainen versio, tosin muutamia numeroita oli nyt karsittu pois.

Titus Engel oli kapellimestarina aivan mies paikallaan - mikä uskomaton energia ja kokonaisuuden hallinta! Komische Operin kuoro oli erinomaisessa iskussa ja oli teoksessa suuressa osassa. Laulusolisteja oli yhdeksän, mutta osa rooleista oli hyvin pieniä. Fantasion osan laulanut Tansel Akzeybek oli notkea, kirkasääninen ja roolin hyvin sisäistänyt tenori. Toinen vahvana solistina esiin noussut oli Adela Zaharia, joka lauloi Elsbethin osan. Dominik Köningerin haluan vielä mainita vakuuttavana Mantovan ruhtinaana.

Laulunumeroiden välissä kuultiin hauskoja saksankielisiä välispiikkejä, joilla tuntemattomaksi jäänyt näyttelijä kertoi juonta ja kuljetti tarinaa eteenpäin. Jostain syystä käsiohjelmassa ei ollut lainkaan hänen nimeään - mikä käsittämätön moka!

Operettien ohjauksissa ladataan usein lavalle niin valtavasti tapahtumia ja kohellusta, että musiikki saattaa jäädä vähän jalkoihin. Tässä konserttiesityksessä Offenbachin musiikki pääsi riittävästi esille ja oikeuksiinsa. Piti oikein todeta, että sävellyshän on täynnä helmiä, ja teos sisältää myös muutamia "vakavampiakin" aarioita vallalla olleen kevyen ja vauhdikkaan menon lisäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti