lauantai 16. tammikuuta 2016

Viimeinen Puccini uunista ulos


15.1.2016 Giacomo Puccinin oopperat Le Villi ja Gianni Schicchi Latvijas nacionālā operassa Riiassa

Puccinin oopperoista Le Villi on ollut jo pitkään ainoa, jota en ole nähnyt. Nyt oli tilaisuus hoitaa tämä puute pois, kun Latvian kansallisooppera esittää teosta double bill -illassa yhdessä Gianni Schicchin kanssa.

Le Villi osoittautui mielenkiintoiseksi ja syyttä väheksytyksi teokseksi. Ehkä sen pääsy lavoille vain harvoin johtuu (ainakin osittain) teoksen pienimuotoisuudesta ja vain noin tunnin kestosta. Siitä ei siis ole yksinään koko illan oopperaesitykseksi, vaan se tarvitsee jotain lisuketta kumppanikseen.

Viesturs Kairišsin ohjaus oli hyvin tehokas ja loi oopperasta lähes kauhunäytelmän yhdessä Reinis Dzudzilon lavastuksen ja Krista Dzudzilon pukujen sekä maskeerausten kanssa. Musiikki oli vauhdikasta, eikä kapellimestari Jānis Liepiņš onnistunut kaikin osin balansoimaan orkesterin pauhua laulajien kanssa. Kuorosta löytyi hienosti iskuvoimaa ja tarkkuutta.

Solisteista Annan roolin laulanut Evija Martinsone teki vahvimman vaikutuksen. Miessolisteilta (Raimonds Bramanis Robertona ja Armands Siliņš Guglielmona) olisin kaivannut enemmän tarkkuutta. Bramanis sai yläsävelensä syttymään vain satunnaisesti.

Tuttu Gianni Schicchi sai humoristisen ja lähes farssimaisen tulkinnan. Kairišsin ohjaus oli näppärä, mutta Gianni Schicchin hahmoa liioiteltiin aivan suotta. Ja mikä ihmeen idea oli pukea hänet wanna-be-cowboyksi? Lavasteet ja puvut olivat Ieva Jurjānen käsialaa.

Laulusolistit onnistuivat kautta linjan varsin hyvin. Basso Romāns Poļisadovs oli vaikuttava Simone-serkku ja mezzosopraano Andžella Goba teki Zita-serkusta herkullisen hahmon. Laurettan roolin esittänyt Inga Šļubovska-Kancēviča onnistui hittiaariassaan erinomaisesti. Liepiņš johti tasapainoisemman esityksen kuin Le Villistä.

Ps. Le Villi esitetään toukokuun 2016 lopussa opiskelijaproduktiona Helsingin Ruoholahdessa. Lisätietoja Metropolia Ammattikorkeakoulun sivuilta. Suosittelen!

1 kommentti:

  1. Olen samaa mieltä Le Villistä: se on pieni helmi - nuoruudentyö jossa on jo paljon viitteitä Puccinin tulevasta mestarillisuudesta. Näin sen 10 vuotta sitten Wiener Staatsoperassa, Annana Krassimira Stoyanova ja Robertona José Cura. Silloin sen parina oli Janačekin Osud joka valitettavasti jäi auttamattomasti varjoon. Sopivan parin löytäminen Le Villille onkin hieman ongelmallista.

    N.E.

    VastaaPoista