lauantai 30. tammikuuta 2016

Omituinen Taikahuilu lapsille


30.1.2016 Pikku-Taikahuilu Musiikkitalossa Helsingissä

Sibafestin ohjelmaan kuului lapsille suunnattu versio Mozartin oopperasta Taikahuilu. Tämä Pikku-Taikahuiluksi ristitty lyhennelmä sai kantaesityksensä Savonlinnan Oopperajuhlilla viime kesänä. Kuudelle laulusolistille sovitettu teos kesti hieman yli tunnin ja sen musiikista vastasivat pianisti Maarja Plink ja huilisti Jacintha Damström.

En ole koskaan ymmärtänyt Taikahuilun markkinointia lasten tai koko perheen oopperana. Mielestäni sen tapahtumat, käsiteltävät teemat ja monet yksityiskohdat (Yön kuningatar pakottaa tyttärensä Paminan murhaamaan, Papageno valmistelee itsemurhaa jne. jne.) eivät ole aivan pienimmille lapsille sopivia. Olen kuullut puolustavana argumenttina sen, että eivät pienet lapset ymmärrä kaikkia tapahtumia ja viittauksia. Eivät tietenkään (siis samalla tavalla kuin aikuiset), mutta kyllä Pikku-Taikahuilussakin kuulin pari kertaa lähellä istuneiden lasten sanovan vanhemmilleen että pelottaa. Kokonaisuutta ei pelasta se, että lavalla toikkaroi hetken aikaa lauma eläimiä. Tässä sovituksessa juuri ne eläimet ja muut sadunomaisimmat kohdat oli jätetty pois, mutta väkivaltaa Martina Roosin ohjaus kyllä toi lavalle!

No, ehkä olen vaan tullut liian vanhaksi... Yleisössä oli hyvin paljon 24-vuotiaita, joiden vanhemmilla ei ehkä ollut ennakkotietoa tämän "lastenoopperan" sisällöstä. Lisäksi pienimpien lasten jaksamisen ja keskittymiskyvyn rajat tulivat selvästi vastaan jo oopperan puolivälissä. Ehkä alaikäraja esitykseen olisi ollut paikallaan, ainakin suosituksena?

Yön Kuningattaren ja Papagenan osat lauloi Johanna Engelbarth oikein pätevästi. Papageno Sampo Haapaniemi valloitti yleisön iloisella olemuksellaan ja hyvillä näyttelijäntaidoillaan; toki myös laulaminen sujui häneltä. Saara Kiiveri oli Pamina ja 1. daami, ja suoriutui tehtävästään hyvin. Sen sijaan Toomas Kolk epäonnistui Sarastrona täysin. Kuinka monta nuottia voikaan yhden aarian aikana laulaa väärin! Hän esitti myös 2. daamin osan. Juho Punkeri oli armoitettu koomikko 3. daamin, Akan ja Papin osissa. Monostatoksesta hän teki totisemman ja jotenkin ponnettoman hahmon. Laulajana Punkeri oli kuitenkin ensemblen vahvimpia. Tuukka Säily oli Taminon roolissa valju ja mitäänsanomaton, ja laulussakin oli vähän moitteen sijaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti