torstai 8. lokakuuta 2015

Sibeliusta ja venäläisiä mestareita


7.10.2015 Sibelius neljän ikkunan läpi 3: Sibelius ja Venäjä -konsertti Musiikkitalossa Helsingissä

Sibelius-Akatemian neliosaisessa konserttisarjassa Sibelius neljän ikkunan läpi oli vuorossa kolmas osa. Konsertti käsitteli Sibeliuksen musiikin suhdetta venäläiseen traditioon ja venäläisen musiikin tai ainakin eräiden venäläisten säveltäjien ominaispiirteisiin.

Konsertin avasivat bassobaritoni Kristjan Mõisnik ja pianisti Gustav Djupsjöbacka. Saimme kuulla vaikuttavat tulkinnat kolmesta Musorgskin ja yhdestä Borodinin laulusta. Mõisnik ei ollut aluksi aivan parhaimmillaan, mutta äänen lämmettyä onnistuivat yläsäveletkin. Mezzosopraano Elisabet Petsalo jatkoi melko mitäänsanomattomasti kolmella Sibeliuksen laululla pianistinaan Joel Papinoja. Mõisnik palasi lavalle Djupsjöbackan kanssa ja he esittivät kaksi kappaletta Sibeliukselta.

Sitten hieman Sibeliuksen instrumentaalimusiikkia: Soile Tolvanen soitti pianolla Andantinon sarjasta Kyllikki op. 41/2 sekä yhdessä viulisti Natalia Vaskinovan kanssa kappaleet Auf der Heide op. 115/1 ja Cantique op. 77/1.

Ennen väliaikaa saatiin vielä annos laulumusiikkia: Pirteä sopraano Alina Koivula esitti Tolvasen kanssa kaksi Tšaikovskin laulua. Osuuden viimeistelivät Koivula, Petsalo ja Papinoja Sibeliuksen Autrefoisilla.

Väliajan jälkeen Koivula esitti Glinkan kappaleen Zatsvetet tsheremukha Tolvasen säestyksellä. Mõisnik ja Djupsjöbacka jatkoivat veikeällä kokonaisuudella, jossa oli kappaleet Glinkalta, Borodinilta ja Tšaikovskilta.

Loppu oli silkkaa Sibeliusta: Berceuse op. 79/6, Rondino op. 81/2 ja Valse op. 81/3 soivat viehkeästi Vaskinovan ja Tolvasen käsissä. Tämän jälkeen Tolvanen tarjoili tanssillisia tunnelmapaloja: Valse chevaleresque op. 96c, Valsette op. 40/1 ja Auf dem Tanzvergnügen op. 74/3. Kaunista ja taitavaa oli!

Konsertti päättyi lauluilla: Ensin Mõisnikilta ja Djupsjöbackalta kuultiin Romeo ja Romans opuksesta 61. Koivula ja Tolvanen esittivät Hymn to Thaïsista velton tulkinnan, joka ei säväyttänyt. Tanken- ja Små flickorna -kappaleissa Koivula ja Petsalo pelasivat hyvin yhteen. Pianistina näissä oli Papinoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti