tiistai 13. lokakuuta 2015

Sevillan parturi Pariisista


13.10.2015 Elokuvissa: Rossinin ooppera Sevillan parturi Opéra national de Parisista

Sevillan parturin tallenne Pariisin Bastille-oopperasta vaikutti elokuvateatterissakin. Damiano Michieletton ohjaus oli täynnä tapahtumia ja yksityiskohtia ja solistit saivat olla lähes jatkuvassa liikkeessä. Paikoin kohellus meinasi jo mennä liialliseksi, mutta olipahan ainakin saatu eloa resitatiiveihin ja ensemble-numeroihin, joissa tapahtumat ovat monissa näkemissäni ohjauksissa pysähtyneet paikoilleen. Erikseen on kehuttava Paolo Fantinin uskomatonta lavastusta. Kolossaalista kerrostaloa hyödynnettiin hienosti näyttämön pyörivällä keskiosalla.

Laulajakaarti oli hyvä kautta linjan: Kreivi Almavivana kuulimme René Barberaa, jonka hivelevän kaunista ja lyyristä laululinjaa oli nautinto kuulla useissa aarioissa. Carlo Lepore oli Don Bartolona häijy ja pahansuopa, mikä sopi tarinaan mainiosti. Parissakin näkemässäni Parturissa Bartolosta on tehty vähän höpsö ja vietävissä oleva hahmo, mutta nyt miehessä oli ytyä!

Karine Deshayes oli viehättävä Rosina ja Dalibor Jenis lipevä ja neuvokas Figaro. Don Basiliona lauloi muhkeasti Orlin Anastassov. Hänen hahmostaan oli tässä produktiossa karsittu lähes kaikki komiikka. Orkesteria johti Carlo Montanaro, joka selvästi tuntee Rossininsa ja ylläpiti lavatapahtumien vauhtiin riittävää tempoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti