lauantai 10. lokakuuta 2015

Oopperaa ja kirkkomusiikkia Lahdessa


9.10.2015 Opera sacra -konsertti Ristinkirkossa Lahdessa

Lahden Oopperan järjestämä konsertti keräsi Ristinkirkkoon mukavan kokoisen yli 200 hengen yleisön. Heti alkuun meitä odotti ikävä ilmoitus: toisena pääsolistina mainostettu Mika Pohjonen oli sairastunut eikä laulaisi tänään. Edellisiltana hän vielä esiintyi HKO:n solistina. Mahtoiko Pohjonen tehdä perumispäätöksen niin myöhään, ettei tilalle ehditty löytää toista laulajaa? Solisti- ja ohjelmamuutokset olisivat aina pienempi paha kuin koko osuuden peruminen. Ympäriltä kuuluneista keskusteluista päätellen moni koki, ettei nyt saanut sitä mitä oli luvattu eli täyttä vastinetta rahoilleen.

Konsertti alkoi Lahden Oopperakuoron esittämällä Treulich geführt -morsiuskuorolla Wagnerin Lohengrinista. Kuoro oli saanut lisävoimia sitten viimekuuleman ja teki oikein hyvän vaikutuksen. Outi Leppänen johti kuoroa selkeästi ja pontevasti. Seuraavaksi sopraano Pirjo Leppänen ja kuoro esittivät Mozartin Laudate Dominumin. Leppäsen solistiosuus oli sitä tasoa, etten viitsi edes vaivautua kommentoimaan.

Altto Anne Korpelainen oli minulle uusi tuttavuus, jolla on hyvä äänimateriaali ja vakaa tekniikka. Hän esitti Händelin Messias-oratoriosta numeron He was despised. Reilun viikon päästä 83 vuotta täyttävä sopraano Ritva Auvinen näytti nuoremmille mallia aarialla Senza mamma Puccinin Suor Angelicasta.

Sitten olikin taas Oopperakuoron vuoro: Lacrimosa Mozartin Requiemista soi tunteikkaasti. Verdin Lombardialaisista kuulimme kuoronumeron O Signore, dal tetto natio. Ensimmäisen puoliajan päätti Auvinen Leonoran aarialla Pace, pace Verdin Kohtalon voimasta.

Väliajan jälkeinen puolisko alkoi Pirjo Leppäsen esittämällä Micaëlan aarialla Bizet'n Carmenista. Tätä kesti jo kuunnella, vaikka äänen sävy oli jotenkin kapea ja kireä. Auvinen lauloi aivan upeasti Toscan rukouksen Vissi d'arte Puccinin Toscasta.

Lahden Oopperakuoro vetäisi Hallelujan Händelin Messiaasta ja täytyi oikein hämmästellä, miten vaikuttavan kuuloinen siitä saatiin näin pienelläkin kuorolla. Urkuri Johanna Torikka soitti väliin Joonas Kokkosen meditatiivisen kappaleen Lux Aeterna. Tämän jälkeen kuoro jatkoi Verdin Ave Marialla.

Anne Korpelainen palasi lavalle esittäen osan Liber scriptus proferetur Verdin Requiemista. Myös seuraava numero oli tästä teoksesta, kun Leppänen ja Korpelainen lauloivat Recordaren. Ohjelman päätti Auvinen, joka lauloikin Desdemonan rukouksen (Verdin Otellosta) suomeksi.

Konsertissa säestivät Mari Järvi (urut ja piano) sekä Johanna Torikka (urut). Ylimääräisenä kuulimme Va, pensieron Verdin Nabuccosta - kuten monesti ennenkin Lahden Oopperan konserteissa. Nyt Outi Leppänen ei edes tyytynyt yhteen kertaan, vaan numero uusittiin niin että yleisökin sai laulaa jälkimmäisellä kerralla mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti