lauantai 3. lokakuuta 2015

Ooppera vieraudesta


3.10.2015 Paolo Rosaton ooppera Lars Cleen - Muukalainen Helsingin Konservatorion konserttisalissa

Maailman kantaesityksensä 2.10. saanut ooppera esitettiin vielä toisen kerran Helsingin Ruoholahdessa. Jukka von Boehm oli ohjannut jäntevän tarinan, jossa kuvataan suomalaisen merimiehen Lars Cleenin kohtaloa Sisiliassa, vieraassa ympäristössä. Walter Zidaričin libretto perustuu Luigi Pirandellon novelliin vuodelta 1902.

Pieni yhdeksän hengen orkesteri soitti Edward Ananian-Cooperin johdolla Rosaton kiinnostavan sävellyksen, josta pidin kovasti. Libretto oli periaatteessa toimiva, mutta jonkinasteinen kohtausten katkonaisuus tai irrallisuus sitä vaivasi. Tämä pilasi paikoittain dramaturgisen kaaren, mutta jostain syystä en tällä kertaa kokenut sitä suurena miinuksena. Toimihan tämä näinkin!

Rooleja oopperassa on vain kuusi, joista yksi on mykkä rooli. Tero Halonen lauloi Lars Cleeninä ja Matias Haakana Don Paranzana. Aiemmin Haakanaa kuullessani hän on tehnyt ihan hyvän vaikutuksen, mutta nyt eivät kyvyt kyllä vastanneet roolin vaatimuksia. Tekisi mieli viitata ilkeästi vanhaan sanontaan, että kun taidot loppuvat niin lisätään volyymia... Venerinan osan lauloi oikein kauniisti Satu Strömberg ja Donna Rosolinana esiintyi mainiosti Sirja Pohjanheimo-Vikla. Samuli Takkulalla oli kaksi pienempää osaa ja Il Turcon mykässä roolissa lavalla esiintyi Muhamed Awadi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti