lauantai 26. syyskuuta 2015

Romantiikan ytimessä


25.9.2015 Heinrich Marschnerin ooppera Hans Heiling Theater an der Wienissä

Heinrich August Marschner (1795-1861) on nykyisin varsin tuntematon säveltäjä ainakin saksankielisen maailman ulkopuolella. Elinaikanaan hän oli hyvin suosittu ja ehkä merkittävin saksalainen oopperasäveltäjä von Weberin ja Wagnerin välisenä aikana.

Hans Heiling vuodelta 1833 on kansantarun innoittama ooppera, jossa tapahtumat kietoutuvat Heilingin aviosuunnitelman, hallitsevan kuningataräidin, äidin ja pojan insestisen suhteen, Annan (Heilingin morsian) silmien aukeamisen, pelastavan Konradin surman sekä Heilingin vankeuden, harhanäkyjen ja kuoleman ympärille. Marschnerin musiikki on upeaa ja vaikuttavat kuorokohtaukset (tässä produktiossa Arnold Schoenberg Chor) ovat melkeinpä oopperan parasta antia. Orkesterina oli ORF Radio-Symphonieorchester Wien, jota johti Constantin Trinks.

Roland Geyerin ohjaus ansaitsee täydet pisteet - niin taitava, tehokas ja loppuun asti mietitty se oli. Herbert Murauerin lavastus tuki erinomaisesti ohjausta. Solistikaarti hoiti osansa ammattitaidolla; pääosissa olivat Michael Nagy (Hans Heiling), Angela Denoke (Kuningatar, Heilingin äiti), Katerina Tretyakova (Anna), Stephanie Houtzeel (Gertrude, Annan äiti) ja Peter Sonn (Konrad). Denoken äänessä oli havaittavissa väsymistä oopperan jälkipuoliskolla, mutta Tretyakova pärjäsi ilmoitetusta flunssastaan huolimatta oikein hyvin läpi koko teoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti