torstai 10. syyskuuta 2015

Keskustelua Aino Sibeliuksen kanssa kamarioopperan muodossa


10.9.2015 Riikka Talvitien ooppera Yksi siemen, yksi suru Järvenpää-talossa

Uutta kotimaista (kamari)oopperaa pukkaa niin, ettei meinaa kaikkiin esityksiin ehtiä! Elokuussa kantaesitetty Talvitien sävellys Yksi siemen, yksi suru sai onneksi lisäesitykset, ensin Porvoossa ja nyt jälleen Järvenpäässä. Teoksen libretto on Tiina Häkkisen ja Riikka Talvitien. Häkkinen on vastannut myös oopperan käsikirjoituksesta, dramatisoinnista ja ohjauksesta.

Oopperassa sopraano Aurora Ikävalko on "sisäinen Aino" ja sopraano Satu Kaarisola-Kulo "ulkoinen Aino". Toisinaan nämä eroavat ja tarjoavat tilanteeseen erilaiset näkökulmat, toisinaan sisäinen ja ulkoinen Aino ovat puolestaan yhtä. Dramaturgisesti tämä toimii, mutta väliin soitetut tallenteet Riikka Talvitien keskusteluista lässäyttävät hyvän idean lapsellisuudessaan. Fragmentinomaiset kohtaukset eivät kaikilta osin nivoutuneet yhteen, vaan draaman kaari katkesi useasti. Tämä lienee ollut tekijöiden tarkoituskin?

Musiikillisesti ooppera oli kiinnostava ja laulusolistit suoriutuivat osin vaativastakin osuudestaan ihan hyvin. Pientä orkesteria (käyrätorvella vahvistettu jousikvartetti) johti Ruut Kiiski. Pari kertaa laulajat ja orkesteri karkasivat toisiltaan, eikä kapellimestari ollut ihan tilanteen tasalla. Mutta maaliin asti päästiin ihan kunnialla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti