torstai 13. elokuuta 2015

Pettymys urkuviikolla


13.8.2015 Giampaolo Di Rosa, piano Ristinkirkossa Lahdessa

Kyllä, luit aivan oikein: pianokonsertti Lahden kansainvälisellä urkuviikolla! Tämä ei luonnollisestikaan ollut tarkoitus, vaan italialaisen Di Rosan piti kyllä soittaa ohjelmansa uruilla. Soittopeliin vaan sattui tulemaan päivällä vika ja korjaajat saatiin paikalle niin myöhään, ettei urkurille jäänyt enää aikaa harjoitteluun ja rekisteröintien tekemiseen.

No, onneksi Di Rosa on myös pätevä pianisti, joten konserttia ei tarvinnut perua. Ohjelmassa piti olla hänen oma urkusovituksensa J. S. Bachin Goldberg-muunnelmista (BWV 988), mutta nyt kuulimme teoksen pianolla. Pettymykseltäni en oikein osannut nauttia kappaleesta, vaikka se kai ihan tyylikkäästi esitettiinkin. Joissakin variaatioissa ihmettelin soittajan kiirettä, sillä tempovalinnat olivat varsin reippaita.

Ohjelmaan merkityt urkusovitukset Sibeliuksen kappaleista jäivät kokonaan pois. Kuulimme pienen tauon jälkeen massiivisen improvisaation kolmesta Sibeliuksen teemasta, jotka Erkki Krohn antoi Di Rosalle vasta hetkeä ennen esitystä. Musette, Karelia-sarjan Alla marcia ja Soi kunniaksi Luojan kietoutuivat toisiinsa hienolla tavalla, vaikka kevyen rallatuksen ja virren yhdistelmässä olikin tahatonta(?) komiikkaa. Saimme nauttia pitkästä, monipolvisesta ja huikean hienosta improvisaatiosta, jonka jälkeen saattoi ymmärtää Di Rosan saavuttaman maineen tässä lajissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti