perjantai 28. elokuuta 2015

Merkillistä nykyoopperaa Ateneumissa


27.8.2015 Lotta Wennäkosken ooppera Wunderbar! Ateneum-salissa Helsingissä

Minulle kolmas ja viimeinen teos Helsingin juhlaviikkojen tämänvuotisesta kotimaisen nykyoopperan tarjonnasta oli Lotta Wennäkosken ooppera Wunderbar! Sen musiikki toi mieleen monia kuulemiani Wennäkosken teoksia viime vuosilta: samanlaisia efektejä ja soittimien "persoonallista" käyttöä. Oopperan libretto perustuu Riikka Pulkkisen alkuperäistekstiin, jonka ovat lopulliseen muotoonsa työstäneet Hilkka-Liisa Iivanainen, Wennäkoski ja työryhmä. Iivanainen oli myös ohjannut Ateneumin intiimissä salissa esitetyn produktion.

Oopperassa nainen tutkii mm. Berliinin muurin murtumiseen johtaneita syntymävuotensa (1989) tapahtumia. Sairaalan dokumentit paljastavat hänen kaksoissisarensa kuolleen heti syntymän jälkeen. Nainen hakee vastauksia äidiltään, muistelee ihastumistaan urheilija Katrin Krabbeen ja ties mitä. Mukana tarinassa vilahtavat niin Cicciolina kuin Erich Honeckerkin! Teoksen taustojen ja synopsiksen lukeminen ennen esitystä auttoi kyllä kovasti, muuten en varmaan olisi ymmärtänyt lainkaan mistä oopperassa oli kyse.

Teoksen laulusolisteina olivat Anu Hostikka, Tanja Kauppinen-Savijoki ja Riikka Rantanen. Hostikan äänen lämpeneminen kesti tovin, mutta "varttuneemmat rouvat" tekivät vaikuttavaa laatutyötä alusta loppuun. Jokaisella solistilla oli useampia rooleja, joiden vaihtumista oli välillä vaikea seurata. Musiikista vastasivat viulisti Maija Linkola, sellisti Sirja Nironen ja pianisti Anna Laakso - ja pääsivät he välillä ääneenkin kuorona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti