perjantai 7. elokuuta 2015

Kirkastettu yö Lahdessa


7.8.2015 Suomen Kansallisoopperan orkesteri, joht. Ville Matvejeff, sol. Lilli Paasikivi Sibeliustalossa Lahdessa

Pyhäniemen kartanon vuotuiseen taidetapahtumaan kuuluu konserttisarja, jonka taiteellinen johtaja on Lilli Paasikivi. Hän toi päivätyöpaikkansa eli Suomen kansallisoopperan orkesterin vierailulle Pyhäniemi 2015 -taidetapahtuman konserttiin Lahden Sibeliustaloon. Konsertin johti Ville Matvejeff ja Paasikivi itse oli laulusolistina yhdessä numerossa. Sama ohjelma oli kuultu jo edellisiltana Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa.

Konsertti alkoi Sibeliuksen säveltämällä musiikilla Maeterlinckin näytelmään Pelléas ja Mélisande (op. 46). Kuulimme osat Linnan portilla, Lähde puistossa, Pastoraali, Intermezzo ja Mélisanden kuolema. Orkesterin jousisointi oli hivelevän kaunista ja Matvejeff johti teoksen hyvin määrätietoisesti ja selkeästi.

Ja sitten Schönbergiä: Lilli Paasikivi lauloi Gurre-Lieder-teoksesta osan Lied der Waldtaube. Aivan upea tulkinta, joka ei jättänyt kylmäksi! Tätä nektaria olisi nauttinut enemmänkin, mutta valitettavasti yhteen laulunumeroon oli tyytyminen. Konsertin päätökseksi kuulimme Schönbergin Verklärte Nachtin jousiorkesteriversiona. Matvejeffin näkemys kappaleesta oli ehyt, mutta enemmänkin sävyjä ja tehoja olisi orkesterista voinut paikoitellen irrottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti