lauantai 1. elokuuta 2015

Viihdyttävä ilta Don Checcon seurassa


31.7.2015 Nicola De Giosan ooppera Don Checco Palazzo Ducalessa Martina Francassa

Kolmannelle illalleni Martina Francassa Festival della Valle d'Itria tarjosi opera buffan 1800-luvun puolivälistä. Don Checcon säveltäjä Nicola De Giosa oli (jälleen) minulle aiemmin tuntematon nimi. Hän syntyi läheisessä Barin kaupungissa 1819 ja kuoli siellä 1881. Tässä välissä hän mm. opiskeli Napolissa (vuodesta 1834), jossa De Giosan kerrotaan olleen Donizettin sävellysluokan suosikkioppilas. [Mielestäni Don Checcosta löysikin helposti yhtäläisyyksiä Donizettin tyyliin ja hänen koomisille oopperoilleen ominaisiin ratkaisuihin.] Onnistuneen debyyttinsä (1842) jälkeen De Giosa jatkoi oopperoiden säveltämistä harvakseltaan lähes kuolemaansa saakka. Vuodesta 1850 lähtien hän toimi myös kapellimestarina mm. Napolissa, Venetsiassa, Kairossa ja Buenos Airesissa. Elämänsä ehtoopuolella hän omistautui vielä opetustyölle.

Lorenzo Amato oli ohjannut Don Checcosta hyväntuulisen ja menevän komedian. Henkilöohjauksessa oli kyllä monin paikoin liioiteltu esiintymistä, eleitä ja ilmeitä niin, että homma alkoi mennä farssin puolelle. Tämä oli mielestäni ihan tarpeetonta, kyllä huumori olisi noussut esiin ilmankin. Nuorehko kapellimestari Matteo Beltrami oli aivan uskomattoman energinen ja johti hilpeää musiikkia pontevasti. Kuoro hoiti osuutensa vakuuttavasti, vaikka pientä epätarkkuutta ajoituksen suhteen esiintyikin.

Solisteista Carolina Lippo (Fiorina) ja Francesco Castoro (Carletto) hurmasivat nuorina viattomina rakastavaisina. Heidän kauniit heleät äänensä sopivat duetoissa loistavasti yhteen. Majatalon isännän Bertolaccion roolin esittänyt Carmine Monaco ja Don Checcon roolin esittänyt Domenico Colaianni eivät tehneet kauhean suurta vaikutusta laulajina, mutta voi pojat sitä näyttelemistä ja eläytymistä roolihenkilön nahkoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti