torstai 30. heinäkuuta 2015

Varhaista oopperaa Italian kantapäässä


29.7.2015 Monteverdin ooppera Poppean kruunaus (L'incoronazione di Poppea) Chiostro di San Domenicossa Martina Francassa

Festival della Valle d'Itria järjestetään tänä kesänä Martina Francassa Kaakkois-Italiassa jo 41. kerran. Festivaali on tunnettu harvinaisiin (dvs. nykyisin harvoin esitettäviin) ja usein italialaisiin oopperoihin keskittyvästä ohjelmapolitiikastaan. Silloin tällöin ohjelmassa on jotain muutakin.

Oman matkani ensimmäinen teos eli Claudio Monteverdin Poppean kruunaus vuodelta 1642 ei nyt enää ole mikään erityinen harvinaisuus, vaan sitä esitetään maailmalla jonkin verran. Itse olen nähnyt oopperan pari vuotta sitten Berliinin Komische Operissa. Täytyy heti aluksi todeta, että pidin kyllä tästä italialaisesta versiosta enemmän kuin saksalaisesta.

San Domenicon luostarin pienehkölle sisäpihalle oli toteutettu intiimi ja tyylikäs produktio, sellainen kun nyt tilan rajoitteet yms. huomioiden oli mahdollista. Gianmaria Alivertan ohjaus ansaitsee erityiset kiitokset selkeydestään sekä tilan ja henkilöiden luomien mahdollisuuksien monipuolisesta hyödyntämisestä. Kapellimestari Antonio Greco oli musiikin kanssa aivan elementissään, ja johti esityksen cembalonsa äärestä temperamentikkaasti elehtien. Pieni orkesteri oli kokonaan periodisoittimia käyttänyt ensemble Cremona Antiqua.

Esityksen solistit olivat pääsääntöisesti hyvin nuoria, mutta hämmästyttävän hyviä ja eläytymiskykyisiä laulajia. Ruusun ansaitsevat mm. Quiteria Muñoz Inglada (Poppea), Shaked Bar (Nerone), Anna Bessi (Ottavia) sekä upean tummaääninen Francesca Sartorato (Ottone). Suomalainen Kristian Lindroos lauloi Merkuriuksen (Mercurio) pienen roolin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti