lauantai 11. heinäkuuta 2015

Sysmän Suvisoiton 30-vuotisjuhlakonsertti


10.7.2015 Jyväskylä Sinfonia, joht. Ari Rasilainen, sol. Jorma Hynninen, baritoni ja Sara Etelävuori, viulu Luhangan kirkossa

Sysmän Suvisoiton perustanut kapellimestari Ari Rasilainen palasi tapahtuman taiteelliseksi johtajaksi 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Hän johti itse juhlakonsertin Luhangan kirkossa, jossa orkesterina oli Jyväskylä Sinfonia.

Ohjelma alkoi kahdella otteella Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva. Jorma Hynninen lauloi numerot Taas sinä kerrot minulle ja Piirretään. Sallisen juhlavuoden kunniaksi kuultiin seuraavana hänen viulukonserttonsa (op. 18), jossa solistina oli Sara Etelävuori. Säveltäjä oli itsekin paikalla konsertissa ja sai melkoiset suosionosoitukset.

Juhlavuositeema jatkui edelleen, sillä ennen väliaikaa kuultiin viisi Sibeliuksen laulua. Jorma Hynninen tulkitsi lähes henkeäsalpaavan upeasti kappaleet Illalle, På verandan vid havet, Kom nu hit, död!, Hållilå uti storm och i regn ja Ristilukki. Se mikä Hynnisen äänen kvaliteetissa on ehkä huippuvuosista menetetty, korvautuu mennen tullen tulkinnan kypsyydellä ja syvyydellä. Niin viimeisen päälle mietittyä ja kiteytynyttä!

Väliajan jälkeen kuultiin päätösnumerona Beethovenin 7. sinfonia. Rasilainen loihti siitä kirkon hyvässä akustiikassa rullaavan ja mutkattoman tulkinnan, josta ei puuttunut leikillisyyttäkään. Ylimääräisenä orkesteri soitti Sibeliuksen Valse tristen, jossa tempovalinta oli melkoisen reipas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti