perjantai 24. heinäkuuta 2015

Sibeliuksen kamarimusiikkia Kokkolassa


24.7.2015 Sibelius-konsertti: Liisa Pohjola, piano ja Sakari Oramo, viulu Kokkolan Raatihuoneella

Kokkolan oopperakesän 2015 ohjelmistossa huomioitiin Sibeliuksen juhlavuosi muutenkin kuin Neito tornissa -oopperalla. Pianisti Liisa Pohjola ja viulisti Sakari Oramo pitivät iltapäiväkonsertin Kokkolan Raatihuoneen salissa. Ohjelmassa oli valikoima Sibeliuksen kamarimusiikkiteoksia viululle ja pianolle (sekä pari pianokappaletta). Joukossa oli muutamia harvinaisuuksiakin, mm. konsertin aloittaneet Grave ja Perpetuum mobile (op. 2), joista esitettiin vuoden 1888 alkuperäisversiot. Äidin ja pojan nautinnollinen yhteismusisointi jatkui Masurkalla ja Rondinolla opuksesta 81 sekä Sonatiinilla E-duuri (op. 80). Pohjolan napakka pianismi täydensi erikoisen hyvin Oramon tunteellisempaa ja maalailevampaa viuluosuutta.

Pienen tauon jälkeen oli vuorossa Pohjolan esittämä pianokappale Neilikka (op. 85 nro 2). Duo jatkoi kappaleilla Nummella (Auf der Heide) ja Balladi opuksesta 115. Pienen Campanula-pianokappaleen (op. 85 nro 5) jälkeen kuultiin Sibeliuksen viimeisimpiä opusnumeron saaneita sävellyksiä: opus 116 eli Scène de danse, Danse caractéristique ja Rondeau romantique. Varsinkin viimeiseen kappaleeseen esittäjät latasivat Oramon lupauksen mukaisesti tunnetta koko rahan edestä.

Ylimääräisenä kuultu Romanssi F-duuri (op. 78 nro 2) oli paikalleen sopiva täysosuma. Se päätti konsertin, joka oli (paljolti juontojen ja esittelyjen ansiosta) tunnelmaltaan kotoisan lämmin ja välitön. Pohjola ja Oramo tarjosivat moitteetonta kamarimusisointia mielenkiintoisella ohjelmistolla ja otteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti