perjantai 12. kesäkuuta 2015

Ooppera Oskar Merikannosta Ilmajoella


12.6.2015 Jaakko Kuusiston ooppera Elämälle Ilmajoen Ooppera-areenalla

40 vuotta täyttänyt Ilmajoen musiikkijuhlat oli tilannut juhlavuodekseen jälleen uuden kotimaisen oopperan. Jaakko Kuusiston Elämälle tarjosi paloja Oskar Merikannon elämästä ja yleisemminkin hänen elinaikansa kulttuurielämästä Helsingissä. Merikannon ja hänen perheensä lisäksi henkilöinä esiintyivät mm. Aino Ackté, Jean Sibelius, Axel Gallén, Robert Kajanus, Karl Flodin, Wäinö Sola, Eino Leino ja Edvard Fazer. Anna Kelo vastasi tyylikkäästä ohjauksesta ja Antti Kortesniemi lavastuksesta.

Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koiviston libretto ei ollut mikään mestariteos, mutta ajoi ihan hyvin asiansa. Paikoin kömpelön riimittelyn antoi anteeksi, kun vastapainona oli hyviä herjoja ja tunnettuja anekdootteja. Vaikka libretossa käsiteltiin paljolti tositapahtumia, oli mukana myös fiktiivistä ainesta. Koivisto oli kuitenkin kirjoittanut nämä osuudet niin taidolla, että hyvin ne voisivat olla tottakin!

Jaakko Kuusisto oli säveltänyt tasapainoisen, hyvin melodisen ja jopa romanttisen teoksen. Se oli oikein helposti lähestyttävää ja sulatettavaa musiikkia niillekin, jotka eivät ole suuria oopperan tai nykymusiikin ystäviä. Sävellyksessä oli mukana teemoja ja muunnelmia Merikannolta, mutta myös muihin henkilöihin viittaavia aiheita. Taitavasti Kuusisto oli niitä mukaan kutonut ja ensimmäisellä kuuntelukerralla paljon jäi varmasti huomaamattakin.

Vaasan kaupunginorkesteri soitti pirteästi Jukka Iisakkilan johdolla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun seurasin häntä oopperakapellimestarina, mutta hyvinhän tuo tuntui sujuvan. Teoksessa oli totuttuun Ilmajoen tapaan mukana suuri, lähinnä harrastajista koottu kuoro. Pienimpiin solistitehtäviin oli tällä kertaa löydetty aiempia vuosia tasokkaampia laulajia pääasiassa lähiseudulta.

Solisteista nostan esille Johanna Rusanen-Kartanon, joka oli aivan mainio Aino Ackténa. Hän liioitteli herkullisesti diivan elkeitä ja täytti lavan säteilyllään. Oskar Merikannon roolin lauloi eläytyen ja sielukkaasti Jussi Merikanto. Eeva-Maria Kopp oli hänen Liisa-vaimonaan vakuuttava ja lauloi hyvin kauniisti. Simo Mäkisen tenori ei oikein syttynyt teoksen alussa Robert Kajanuksena, mutta loppupuolella hän suoriutui paremmin Aarre Merikantona. Muista solisteista maininnan ansaitsevat vielä Aki Alamikkotervo, Juhani Alakärppä ja Jouni Kokora, jotka kaikki tekivät roolinsa varmaotteisesti.

Kaiken kaikkiaan Elämälle oli onnistunut produktio, jota voin suositella kaikille. Teos jatkaa Ilmajoen musiikkijuhlien ohjelmistossa myös kesällä 2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti