sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Operettiviihdettä Tallinnassa


7.6.2015 Emmerich (Imre) Kálmánin operetti Sirkusprinsessa (Die Zirkusprinzessin) Estonia-teatterissa Tallinnassa

Eilisen jälkeen hieman kepeämpää ohjelmistoa Rahvusooper Estoniassa: Kálmánin operetti Sirkusprinsessa kantaesitettiin Wienissä keväällä 1926 ja jo vuotta myöhemmin se nähtiin Tallinnassa. Teos palasi ohjelmistoon 1960-luvulla, jolloin Georg Ots vastasi ohjauksesta ja valloitti myös laulusolistina. Ja nyt oli siis vuorossa talon kolmas produktio.

Saksasta tulleet ohjaaja Thomas Mittmann ja lavastaja Gilberto Giardini olivat toteuttaneet varsin perinteisen, tuttuihin ratkaisuihin nojaavan tuotannon. Tässä tapauksessa en tarkoita sitä moitteeksi, sillä homma kyllä toimi ja esityksessä viihtyi mainiosti. Temppuilevat sirkuslaiset ja tanssinumerot toivat mukavaa lisäväriä. Erikseen on mainittava simpanssi, jonka esittäjä teki osansa aivan loistavasti.

Lauri Sirp johti orkesteria ja yllytti sen paikoin hyvinkin vauhdikkaaseen ja temperamentikkaaseen menoon. Laulusolistit olivat kaunista keskitasoa, eli kenenkään suoritus ei häikäissyt tai noussut selvästi muiden yli. Helen Lokuta oli pikkusievä ruhtinatar Palinska ja René Soom Mister X eli todellisuudessa Fedja Palinski. Soom lauloi ajoittain hyvin varmasti ja vakuuttavasti, mutta varsinkin operetin alussa äänessä oli horjuvuutta. Subrettiparina hurmasivat Andero Ermel ja Hanna-Liisa Võsa. Tallinnan kaupunginteatterista lainassa oleva Ermel ei ole klassisesti koulutettu laulaja, mutta paikkasi puutteen näyttelijäntyöllään ja kohosi selvästi yleisön suosikiksi. Muista solisteista maininnan ansaitsee vielä Jassi Zahharov, joka esitti arvokkaasti suurherttua Sergius Wladimirin osan.

Kaiken kaikkiaan hyvä perustuotanto, jota voi suositella operetin ystäville. Sirkusprinsessa jatkaa Estoniassa myös ensi kaudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti