torstai 14. toukokuuta 2015

Viimeiset kiusaukset Kouvolassa


13.5.2015 Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset Kouvolan keskuskirkossa

Pohjois-Kymen musiikkiopiston aktiivisen oopperatoiminnan tämän kevään tuotanto oli Viimeiset kiusaukset. Olin seuraamassa ensi-iltaa Kouvolan keskuskirkossa, jonka arkkitehtuuri on omiaan tekemään lähtemättömän vaikutuksen. Markku Arokanto oli ohjannut toimivan produktion, jossa ei turhia kikkailtu, mutta hyödynnettiin klohmon kirkkosalin mahdollisuuksia se mikä voitiin. Erityisesti henkilöohjaus ja kuoron hyödyntäminen ansaitsevat kiitosta. Tarmo Tanttu oli suunnitellut puvut, jotka herättivät huomiota ainakin promootiokohtauksessa.

Paavo Ruotsalaisen roolin lauloi konkari Esa Ruuttunen oikein komeasti. Toisen näytöksen loppupuolella hänen äänessään oli kuultavissa hienoista väsymistä, eikä se soinut enää ihan yhtä uljaasti. Mutta vaikuttavan roolityön Ruuttunen ilman muuta teki ja oli solisteista ainoa, jonka äänessä oli riittävästi voimaa ja kantavuutta kirkkosalin heikossa akustiikassa. Riitan eli Paavon ensimmäisen vaimon osan lauloi Sirkka Parviainen-Hiekkapelto. Hänen korkea lyyrinen sopraanonsa soi luonnollisesti, mutta sanoista ei useinkaan saanut mitään selvää. Muissa keskeisissä rooleissa tekivät mm. Heikki Halinen Juhana-poikana ja Riku Pelo seppä Jaakko Högmanina ihan kelpo suoritukset.

Vasta paikan päällä minulle selvisi, että esityksessä ei olekaan orkesteria. Musiikki oli sovitettu pianolle ja uruille, joita paikoin höystettiin lyömäsoittimilla. Alkujärkytyksestä toivuttuani jouduin toteamaan, että tämä ratkaisuhan toimi ihan hyvin - tässä akustisesti hankalassa tilassa orkesterin ja laulajien balanseeraaminen olisikin voinut olla ongelmallista. Esa Heikkilä kapellimestarina oli oikein mies paikallaan ja näytti laulavan teosta mukana. Esityksen jälkeen yleisö ja esittäjät puhkesivat Herraa hyvää kiittäkää -virteen ja hienoltahan tuo ison ihmisjoukon veisuukin kuulosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti