maanantai 11. toukokuuta 2015

Vanhaa musiikkia Vanhassa kirkossa


10.5.2015 Ensemble La Morra ja Helsingin Barokkiorkesteri Helsingin Vanhassa kirkossa

Sveitsiläinen La Morra -yhtye on erikoistunut myöhäiskeskiajan ja varhaisrenessanssin musiikin esittämiseen. Heidän muusikoitaan esiintyi äitienpäivänä Vanhan musiikin sarjassa yhdessä "hebolaisten" kanssa. Soittajistoa johti hyvin eleettömästi tai jopa viitteellisesti Corina Marti. Hän myös soitti itse nokkahuiluja ja clavisimbalumia.

Ohjelmassa oli musiikkia 1300-luvulta aina 1600-luvulle saakka. Suurin osa teoksista esitettiin nyt ilmeisesti ensimmäistä kertaa Suomessa. Useat säveltäjät olivat niminäkin tuntemattomia ainakin minulle, joka en ole barokkia vanhempaan musiikkiin kovinkaan vihkiytynyt. Monteverdin lisäksi tunnistin vain pari kaikkiaan yli kymmenestä säveltäjänimestä. Pitäisiköhän varhaisempiinkin vuosisatoihin joskus perehtyä?

Konsertti tarjosi paljon sieviä ja herkkiä kappaleita, jotka todellakin veivät ajatukset satojen vuosien taakse, renessanssihoveihin ja luontoonkin. Jotkin kappaleista (mm. pelkälle luutulle sävelletyt) olivat toki taidokkaita, mutta jossain määrin pitkäveteisiä. Niin paljon ovat esteettiset mieltymykset ja koko aikakäsitys tainneet muuttua vuosisatojen aikana... Minulle konsertin valopilkkuja olivat kaksi laulusolistia: sopraano Yukie Sato ja tenori Giovanni Cantarini. Varsinkin Saton taivaallisen kaunis, kirkas ja sävykäs ääni soi kirkkotilassa upeasti. Laulunumeroita olisin kuunnellut enemmänkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti