lauantai 23. toukokuuta 2015

Musiikkitalon tarjontaa


22.5.2015 Cameratan opiskelijamatinea Musiikkitalossa Helsingissä

22.5.2015 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen Musiikkitalossa Helsingissä

Sibelius-Akatemian opiskelijamatinea aloitti iltapäiväni Camerata-salissa. Aluksi Juho Kanerva soitti harmonikalla Antonio Bibalon sonaatin. Täytyy tunnustaa, että tästä kappaleesta en ymmärtänyt juuri mitään - ja kun ei haitari kuulu muutenkaan suosikkeihini, niin vähän kylmäksi esitys jätti. Kokonaan toisenlainen meno oli seuraavassa numerossa: huilisti Heidi Riikonen, sellisti Tuomas Roos ja pianisti Juho Lepistö soittivat Bohuslav Martinun hyväntuulisen trion. Nautinnollista yhteissoittoa!

Pianisti Ayane Matsuura esitti Mozartin Fantasian c-molli ja Chopinin Fantasian f-molli. Hänen esityksensä oli teknisesti korkeatasoinen ja lähes virheetön, mutta jotenkin kylmän ja etäisen tuntuinen. Hieman lisää tunnetta, eläytymistä ja tulkintaa, kiitos!

Tatjana Reuter soitti Sibeliuksen viulukonsertosta osat 1 ja 2 pianisti Risto Laurialan kanssa. Hänen esityksensä oli miellyttävää kuultavaa, vaikka parit virheet siitä bongasinkin. Matinean päätti vakuuttavasti ja sisäistäneesti soittanut sellisti Inkeri Eirola. Hän esitti Shostakovitshin sellokonserton nro 1 yhdessä Laurialan kanssa.

Meno siis parani loppua kohti - harmi vaan että matineaa oli taasen seuraamassa esityksestä riippuen vain 15-25 henkilöä. Mutta ajankohta (klo 12-14) on tietysti monille huonosti sopiva...

---

Illalla oli sitten vuorossa RSO:n konsertti Hannu Linnun johdolla. Hän tarjoili Beethovenin Sinfonia nro 1:stä hyvin balansoidun, eläväisen ja temperamenttisen tulkinnan - huumoria unohtamatta. Väliajan jälkeen kuultiin Aulis Sallisen laulusarja Elämän ja kuoleman lauluja. Laulusolisteina olivat "sisko ja sen veli" eli sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen. Ja kylläpä heitä kelpasikin kuunnella! Alun perin baritonisolistille (Jorma Hynninen) kirjoitetun teoksen solistiosuudet oli nyt jaettu kahdelle laulajalle ja tarina kertoo, että säveltäjä itse halusi esittäjiksi juuri Rusasen sisarukset. Teoksessa oli mukana myös Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon kuoro.

Elämän ja kuoleman laulujen tekstit ovat muutama vuosi sitten kuolleen Lassi Nummen runoja. Kokonaisuus oli hyvin vaikuttava ja pidin siitä valtavasti. En voinut kuin hämmästellä Sallisen musiikin ilmaisuvoimaisuutta ja koko 50-minuuttisen laulusarjan yhtenäisyyttä. Aivan upeaa! Säveltäjä itse oli paikalla tässä 80-vuotisjuhlakonsertissaan ja sai RSO:lta fanfaarin sekä yleisöltä myrskyisät aplodit.

Myöhäisillan kamarimusiikkina kuultiin vielä RSO:n soittajien voimin Mozartin Kvintetto pianolle ja puhaltimille Es-duuri (KV 452).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti