perjantai 22. toukokuuta 2015

Grande Finale


21.5.2015 Ylikapellimestari Elias Seppälän jäähyväiskonsertti Finlandia-talossa Helsingissä

Piti menemäni tänä iltana Sibelius-Akatemian konserttiin, jossa Annami Hylkilä ja Ilmo Ranta olisivat esittäneet Anton Webernin liedejä. Konsertin peruunnuttua piti valita lennosta korvaavaa ohjelmaa, ja sellaiseksi valikoitui kesäkuussa eläkkeelle jäävän Puolustusvoimien ylikapellimestari Elias Seppälän jäähyväiskonsertti.

Kaartin soittokunnasta ja Lapin sotilassoittokunnasta koottu orkesteri esitti Finlandia-talon ilmaiskonsertissa yllättävän ohjelman. Löytyi sieltä pari sotilashenkistäkin kappaletta, mutta pääosassa olivat oopperoista tehdyt sovitukset ja yksinlaulut. Suuri osa sovituksista oli juhlakalun omaa käsialaa. Joudun ikävä kyllä toteamaan, että osa sovituksista ei mielestäni toiminut ollenkaan. Jouset ovat joissain kappaleissa niin keskeinen ja olennainen juttu, että ei niitä puhaltimilla korvata millään ilveellä!

Sopraano Helena Juntunen lauloi Sibeliuksen Flickan kom ifrån -kappaleen hieman persoonallisesti tulkiten ja paikoin erikoisesti ruotsia ääntäen. Toivo Kuulan Suutelo sen sijaan oli herkullista kuultavaa. Väliajan jälkeen Juntunen esitti vielä Sokean laulajan balladin Sallisen oopperasta Kullervo. Viime kesänä ihmettelin Savonlinnassa, kuinka Maria Ylipään suoritusta hehkutettiin joka mediassa - mielestäni aivan perusteettomasti. Taisi olla vaan myyntipuhetta, sillä vasta Juntunen näytti miten tämä "oikeasti" lauletaan!

Toisena laulusolistina oli baritoni Aarne Pelkonen, joka teki tasaisen varmaa työtä. Hänen ohjelmassaan olivat Mahlerin Rückert-lauluista Ich bin der Welt abhanden gekommen, Linkolan Metsässä tuulee oopperasta Robin Hood sekä Rautavaaran Shakespeare-sonetti Shall I compare thee. Juntunen ja Pelkonen lauloivat lisäksi Liisan ja Jussin dueton Kauan kaipasin ystävää Madetojan oopperasta Pohjalaisia.

Konsertin loppupuolella lavalle marssi Polyteknikkojen kuoro. Kuulan Nuijamiesten marssi kajahti tunteella, mutta paikoin hieman ponnettomana. Tšaikovskin Orkesterialkusoitto 1812 kuulosti komealta, vaikka lauluosuudet hoidettiinkin englanniksi. Jos en väärin nähnyt, niin urkuja soitti Susanne Kujala (urkurin nimeä ei mainittu ohjelmassa). Konsertissa julkistettiin Elias Seppälälle myönnetty Puolustusvoimien kultainen ansiomerkki ja hänen kiitospuheensa jälkeen kuultiin itseoikeutettuna ylimääräisenä Sibeliuksen Jääkärimarssi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti